

Femeile se vor putea testa gratuit la Institutul Oncologic din Cluj pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Programul de screening va începe în luna ianuarie și va include testele Babeș Papanicolau și HPV pentru femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani.
Specialiștii spun că e nevoie de astfel de programe, pentru că România are cea mai mare rată de mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, la nivel european. Asta pentru că femeile rămân, de cele mai multe ori nediagnosticate, sau află că suferă de această boală abia când este prea târziu.
„Campania aceasta, organizată de către Institutul Oncologic se va derula începând cu luna ianuarie a anului viitor. Detaliile le veți găsi pe site-ul Institutului. Ea se adresează pacientelor cu vârsta între 25 și 64 de ani și vor putea beneficia practic toate femeile care se vor adresa institutului cu un bilet de trimitere, cu documentația necesară, astfel încât să le putem înregistra și să prelucrăm aceste teste, pe care le vom efectua în cadrul institutului. Institutul are o istorie foarte valoroasă în ceea ce privește prevenția în cancerul de col uterin. Vorbim despre peste 25 de ani de muncă și mereu, atât conducerea actuală, cât și conducerile anterioare, au încercat să facă eforturi pentru a identifica surse de finanțare, chiar în contextul în care la nivel național nu erau identificate surse de finanțare, pentru că aceste proiecte de screening să poată fi implementate”, a declarat lector dr. Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic din Cluj.
VEZI VIDEO
Una dintre cauzele creșterii cazurilor de cancer de col uterin a fost pandemia. Asta pentru că pacientele s-au ferit să meargă prin clinici și spitale pentru a efectua un test Babeș-Papanicolau și testarea HPV. Cu atât mai mult este nevoie de programe de screening.
„Aceste programe de screening chiar au rezultate vizibile. Am văzut aceste lucruri, sigur, la o scară mai mică, în proiecte organizate instituțional, pe un număr mai redus de paciente, în urma acestor proiecte de screening am început să tratăm din nou leziuni premaligne și să vedem cazuri avansate într-o proporție foarte mică. Din păcate, această pandemie ne-a dat iar în spate pacientele care nu s-au mai prezentat la screening. Apoi lipsa surselor de finanțare pentru aceste proiecte de screening au făcut ca, în momentul de față, să tratăm, din nou, paciente cu stadii foarte avansate de boală, practic să ne întoarcem la ceea ce tratam în urmă cu 10-15 ani”, a completat lect. dr. Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic din Cluj.
În acest context, programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin vine în sprijinul pacientelor din toată țara. Acestea vor putea beneficia de testare și consultație gratuită în cadrul IOCN Cluj, pe baza unui bilet de trimitere, de la medicul de familie.
Cum se pot face programările și când au loc consultațiile VEZI ÎN VIDEO
Femeile vor primi rezultatele acasă, indiferent că acestea sunt pozitive sau negative. Pacientele care vor avea nevoie de investigații suplimentare vor fi preluate de medicii din cadrul IOCN Cluj.
VEZI VIDEO
Pe lângă programele de screening, medicii spun că e nevoie de o mai bună informare a publicului pentru ca vaccinarea HPV să funcționeze. România este pe primul loc la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, dar pe ultimul loc la vaccinarea anti HPV.
„În privința cancerului de col uterin, în România este detașat cea mai mare mortalitate din Europa. Este situația, să zicem, similară, cu cea a țărilor din vestul Europei, după Al Doilea Război Mondial. La vaccinare suntem din nou pe ultimul loc. E greu să ne comparăm cu țări care au început în urmă cu zeci de ani. Suntem undeva la 10-15%, dar să ne uităm că ținta țărilor in vestul Europei este de 90%, deci suntem undeva foarte, foarte departe”, a declarat prof. dr. Patriciu-Achimaș Cadariu, medic în cadrul IOCN și unul dintre specialiștii care a contribuit la realizarea Planului Național de Combatere a Cancerului.
VEZI VIDEO