Selectați pagina

14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului. În România, 1 din 11 persoane suferă de diabet zaharat

14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului. În România, 1 din 11 persoane suferă de diabet zaharat

Ziua de 14 noiembrie este dedicată luptei pe plan internaţional împotriva diabetului zaharat. A fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID).

Situația Diabetului în România

În România, 1 din 11 persoane suferă de diabet zaharat, iar speranța de viață a unui bolnav este mai redusă cu 8.5 ani, decât a restului populației.

Numărul estimat al celor care au diabet este de peste 1.700.000, iar cei mai mulţi ajung pentru prima dată la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicaţii deja instalate. Datele mai arată că 1 din 2 români cu diabet zaharat este spitalizat din cauza complicaţiilor, de multe ori acestea fiind foarte grave şi ireversibile: risc de orbire, complicaţii cardiovasculare, renale, amputări la nivelul membrelor inferioare etc.

Mai mult, diabetul zaharat tip 2 provoacă peste 50% dintre amputările de la nivelul membrelor inferioare, iar 40% dintre persoanele cu această suferinţă ajung să aibă probleme cu vederea.

Potrivit datelor Federației Naționale de Diabet prevalența diabetului zaharat în România este de 11,6%, iar 28,1% din populație are toleranță scăzută la glucoză, adică prediabet.

Alarmant este faptul că decesele legate de diabet sunt de două ori mai numeroase comparativ cu țările mai dezvoltate din UE.

Diabetul zaharat în contextul pandemiei COVID-19

Persoanele diagnosticate cu Diabet Zaharat sunt mult mai vulnerabile în cazul în care se infectează cu SARS-COV2, atrag atenția specialiștii.

Potrivit Forumului Român de Diabet, datele existente până la acest moment arată că persoanele cu diabet zaharat sunt în prima linie în ceea ce priveşte agravarea stării de sănătate. În cazul infectării cu virusul SARS-Cov-2, persoanele cu diabet zaharat tip 2 au un risc de deces cu 75% mai mare decât persoanele care nu au diabet zaharat tip 2.

Pacienții diagnosticați cu diabet zaharat au la dispoziție un ghid cu sfaturi, recomandări și răspunsuri la cele mai comune întrebări pe care și le-ar putea pune un bolnav de diabet. Ghidul poate fi consultat AICI

„Cu diabetul nu te joci”

În acest an, de Ziua Mondială a Diabetului, Forumul Român de Diabet lansează o campanie și o provocare, „Cu Diabetul nu te joci”. În contextul în care numărul bolnavilor de diabet este în creștere, specialiștii îi sfătuiesc pe cetățeni să vadă cât de predispuși sunt acestei boli. Astfel, pe  site-ul www.nutejoci.ro oricine își poate face testul de risc

„Află azi cum iţi poţi schimba viaţa, înainte ca diabetul să o facă. Până nu e prea târziu. Cu diabetul nu te joci!”, transmit specialiștii Forumului Român de Diabet

Campania urmăreşte să crească nivelul de conştientizare a diabetului zaharat tip 2 şi a gravităţii consecinţelor sale, astfel încât românii să fie mult mai atenţi la schimbări ale stilului de viaţă pe care le pot face pentru a preveni instalarea bolii.

Campania scoate în evidenţă cauzele care pot provoca diabetul zaharat tip 2 şi felul dramatic în care această boală ne poate afecta viaţa. Campania se derulează pe Facebook și Instagram și se adresează populaţiei active urbane, cu vârste cuprinse între 25 – 45 de ani, încurajând oamenii să adopte schimbări în bine ale stilului de viaţă.

„După trei luni de campanie, mesajul a ajuns la peste 1.700.000 de persoane şi peste 8.000 de persoane au accesat site-ul campaniei – nutejoci.ro – dintre care 3.500 şi-au făcut testul de risc.”, transmit reprezentanții Forumului Român de Diabet.